
Niespodziewane powiązania móżdżku z kreatywnością
1 czerwca 2015, 11:52Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda odkryli związek między twórczym rozwiązywaniem problemów a nasiloną aktywnością w móżdżku, struktury kojarzonej raczej z utrzymywaniem równowagi.

Biofilm działa jak mikrobiologiczny mózg
23 października 2015, 10:47Biolodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odkryli, że jak neurony mózgu, bakterie żyjące w społecznościach porozumiewają się ze sobą za pomocą sygnałów elektrycznych. Wykorzystują do tego kanały jonowe.

Zabójcza miedź
24 lutego 2016, 10:41Badania przeprowadzone na University of Southampton wykazały, że miedź błyskawicznie zabija bakterie gronkowca złocistego, zarówno formę oporną na metycylinę (MRSA), jak i podatną na jej działanie (MSSA). Często dotykane powierzchnie to potencjalny wektor przenoszenia infekcji.

Pierwsza taka symulacja na komputerze kwantowym
24 czerwca 2016, 13:48Po raz pierwszy w historii udało się przeprowadzić na komputerze kwantowym pełną symulację tworzenia par cząstek i ich antycząstek. Jeśli naukowcom uda się przeskalować ten proces mogą zyskać narzędzie obliczeniowe, z którym tradycyjne komputery nie będą w stanie konkurować.

Candida auris - rosnący światowy problem zdrowotny
7 listopada 2016, 09:33W USA zanotowano 13 pierwszych przypadków infekcji grzybem Candida auris. Grzyb jest zwykle odporny na działanie leków, a infekcje kończą się czasem zgonem. Wśród zarażonych w USA zmarły 4 osoby. CDC informuje, że dokładne przyczyny zgonów nie są znane.

Czy się ją kocha, czy nienawidzi, Marmite wpływa na działanie mózgu
5 kwietnia 2017, 10:46Marmite, smarowidło do chleba będące wyciągiem drożdżowym powstającym jako produkt uboczny przy warzeniu piwa, okazuje się produktem sprzyjającym zdrowiu mózgu. Wg psychologów z Uniwersytetu Yorku, jego codzienne spożycie wydaje się zwiększać poziom pewnego neuroprzekaźnika - kwasu γ-aminomasłowego (GABA). Przyczyną może być wysoka zawartość witaminy B12.

Milionom grozi niedożywienie z powodu globalnego ocieplenia
2 sierpnia 2017, 12:09Wzrost poziomu dwutlenku węgla w atmosferze spowoduje, że kolejnych 150 milionów osób będzie narażonych na niedobory białka, czytamy na łamach Environmental Research Letters. Im więcej atmosferycznego CO2 tym mniejsza ilość białka i substancji odżywczych w ryżu czy pszenicy

Przy dłuższym stosowaniu ibuprofen wpływa na procesy w jądrach
10 stycznia 2018, 13:06Zażywanie przez dłuższy czas ibuprofenu prowadzi u mężczyzn do kompensowanego hipogonadyzmu.

Ustalili, w jaki sposób gałka muszkatołowa chroni przed uszkodzeniem wątroby
28 maja 2018, 10:41Gałka muszkatołowa wspomaga wątrobę.

Konkurencja dla miłorzębu?
26 października 2018, 05:02Ester z różeńca górskiego poprawia pamięć. Wpływ FAE-20 opisano w Science Advances.